لوله پلی اتیلن
پلی اتیلن چیست ؟ پلی اتیلن از انواع پلیمرهای گرمانرم میباشد بدین معنا که این ماده با رسیدن به نقطه ذوب خود به حالت مایع و با رسیدن به نقطه انجماد به حالت جامد تبدیل میشود. پلی اتیلن سنتز شیمیایی اتیلن است که معمولا از ترکیب نفت خام و گازهای طبیعی به وجود میآید. برخی از نام های غیر رسمی آن polythene یا polyethylyne میباشد، علاوه بر این به اختصار PE نیز نامیده میشود. پلی اتیلن اکثرا در جهت ساخت ترکیبات پلاستیکی استفاده میشود تا به صورت خالص مورد استفاده قرار گیرد. این ماده با این که در طیف وسیعی از مصارف گوناگون استفاده شود .
انواع پلی اتیلن:
HDPE یا پلی اتیلن سنگین چیست ؟
این پلی اتیلن دارای زنجیر پلیمری بدون شاخه است. بنابراین نیروی بین مولکولی در زنجیره بالا و استحکام کششی آن بیشتر از بقیه پلی اتیلنها است. شرایط واکنش و نوع کاتالیزور مورد استفاده در تولید پلی اتیلن سنگین HDPE موثر است. برای تولید پلی اتیلن بدون شاخه معمولاً از روش پلیمریزاسیون با کاتالیزور زیگلر ـ ناتا استفاده میشود. جهت تولید لوله پلی اتیلن برای کاربردهای تحت فشار از پلی اتیلن سنگین استفاد ه میشود
LDPE یا پلی اتیلن سبک چیست ؟
این پلیاتیلن دارای زنجیری شاخه دار است. بنابراین زنجیرهای LDPE نمیتوانند بخوبی با یکدیگر پیوند برقرار کنند و دارای نیروی بین مولکولی ضعیف و استحکام کششی کمتری است این نوع پلی اتیلن معمولاً با روش پلیمریزاسیون رادیکالی تولید میشود از خصوصیات این پلیمر انعطاف پذیری و امکان تجزیه بوسیله میکرو ارگانیها است. جهت تولید لوله پلی اتیلن مخصوص آبیاری و سایزهای ریز برخی تولید کنندگان از این نوع مواد استفاده میکنند که توصیه نمیشود.
کاربرد پلی اتیلن چیست ؟
به صورت کلی لوله و اتصالات پلی اتیلن همانند سایر لوله های پی وی سی و فلزی کاربردهای متعددی دارند و می توانند در صنایع مختلف به کار بروند. از مهم ترین کاربردهای این لوله ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده در شبکه های آبرسانی شهری و روستایی
- استفاده در شبکه های فاضلاب شهری و روستایی
- استفاده در شبکه گازرسانی و شبکه زه کشی
- سیستم مایعات و فاضلاب های صنعتی و سیستم لایروبی
- شبکه آبیاری تحت فشار قطره ای و بارانی و آبیاری متحرک
- پوشش کامل کابل های مخابراتی و فیبرهای نوری و همچنین پوشش کابل برق و لوله های فلزی
- استفاده به عنوان کانال تهویه
- انتقال مایعات و مواد شیمیایی
- انتقال پسماندهای صنعتی طبق اصول استاندارد
ویژگی های لوله پلی اتیلن
همانطور که گفته شد امروزه انواع مختلفی از لوله ها در دسترس مصرف کننده ها قرار دارند. هر کدام از آن ها دارای کاربردها، مزیت ها، معایب و قابلیت های منحصر به فردی هستند. از جمله مهم ترین ویژگی های لوله های پلی اتیلنی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- این لوله ها دارای وزن بسیار کمتری در مقایسه با سایر لوله های فولادی، فلزی و بتنی می باشند. این وزن کم باعث راحتی حمل و بارگیری آن و همچنین نصب ساده شده است. همچنین این لوله ها در برابر دماهای بسیار کم مقاومت بالایی داشته و از انعطاف پذیری بالایی برخوردار می باشند.
- این لوله ها همچنین مقاومت بسیار بالایی در برابر سائیدگی دارند و می تواند یکی از بهترین گزینه ها برای انتقال مایعات باشد. همچنین بافت مستحکم این لوله ها باعث می شود که جانوران، جوندگان، حشرات و موریانه ها به هیچ عنوان توان نفوذ به آن را نداشته باشند.
- لوله پلی اتیلن در محیط های اسیدی و قلیایی مقاومت بالایی داشته و هیچگونه واکنش شیمیایی با این مواد ندارند.
- ضریب زبری داخل این لوله ها حدود 0.007 بوده و هیچگونه اصطکاکی برای جریان مواد ایجاد نمی کند. همین باعث می شود که سیالات با بالاترین سرعت ممکن از آن عبور کنند.
- این لوله ها دارای شعاع خمش بسیار مناسبی هستند و نصب آنها بسیار ساده و سریع است. شعاع مجاز خمش لوله پلی اتیلن به طور متوسط 20 برابر قطر خارجی آن میباشد.
- لوله های پلی اتیلن مقاومت بسیار بالایی در برابر ضربه دارد و می تواند به عنوان لوله نشکن در پروژه های بزرگ صنعتی استفاده و به راحتی جایگزین لوله های بتنی و فلزی شود.
مشخصات ظاهری لولههای پلی اتیلن استاندارد
- سطح داخلی صاف، صیقلی و براق همچنین سطح بیرونی صاف و مات باشد
- لولههای استاندارد دارای شناسنامه تولید هستند که به صورت لیبل روی لوله درج میشوند
- لوله پلی اتیلن باید در زمان جوش به راحتی به هم متصل شوند و جوشی یک دست و با کیفیت بین آنها انجام شود
- در صورتی که در لولهها از مواد ضایعاتی استفاده شود در زمان جوش به مشکل بر میخوریم و در نهایت باعث افت کیفیت سیستم لوله کشی و نشتی میشود.
- لوله پلی اتیلن کابلی به جز در مصارف پوشش برای انواع کابلها نباید برای انتقال سیالات استفاده شود زیرا به شدت عمر مفید آن کاهش مییابد.
مزایای لوله پلی اتیلن :
- تنوع بسیار زیاد
- عمر طولانی تا بیش از 50 سال
- سبکی
- عدم زنگ زدگی
- تحمل فشار و کشش
- عدم نیاز به حلال
- مقاومت در برابر جانوران جونده
- مقاومت در برابر دمای محیط از 20- الی 50+
- قابل انعطاف بودن
انواع لوله پلی اتیلن از لحاظ مواد :
- PE63
- PE80
- PE100
انواع لوله پلی اتیلن از نظر استاندارد :
- گرید A
- گرید B
- گریدc
عوامل موثر در انتخاب سایز و فشار مناسب لوله پلی اتیلن :
- بر اساس دبی (DB)
- شیب زمین
- محیط (اختلاف دمای روز و شب)
- محل لوله گذاری (به طور مثال کوهستان، دشت در انتخاب نوع لوله تاثیر گذار است)